NEXT2020

RoboAI-viikon NEXT2020-videowebinaarin esitykset on suunnattu erityisesti konepajoille, mutta toki niistä on hyötyä myös muille teollisuudenaloille, kuten huoltotoimintaan.

Tervetuloa NEXT2020-videowebinaariin

RoboAI-viikon NEXT2020-videowebinaarin ohjelma on rakennettu robotiikan ja metallien 3D-tulostuksen ympärille erityisesti konepajateollisuuden näkökulmasta ja se tarjoaa ajankohtaista tietoa osallistujille. Robotiikassa keskitytään robottijärjestelmien vaikutuksiin hankinnan tehneessä yrityksessä sekä hitsausrobotiikan uutuuksiin. Metallien 3D-tulostuksessa tutustutaan menetelmän tuomiin mahdollisuuksiin sekä käytännön kokemuksiin.

Tälle sivulle on koottu kaikki webinaarin videot ohjelman mukaisesti. Voit kuitenkin katsoa videot sinulle parhaiten sopivassa järjestyksessä. Jokaisen videon yhteydessä on aiheen ja esiintyjän lyhyt kuvaus.

Kuvassa on NEXT2020-videowebinaarin KeyNote Speaker, professori Heidi Piili

NEXT2020-videowebinaarin KeyNote Speaker

Heidi Piili, Professori (TkT) - Metallien 3D-tulostus

Heidi Piili, professori (TkT) toimii professorina lasertyöstön ja 3D-tulostuksen tutkimusryhmässä sekä vetää tähän liittyvää 13 hengen tutkimusryhmää LUT-yliopistolla Lappeenrannassa. Hän on tehnyt lasertyöstön alalla tutkimusta 18.5 vuoden ajan sekä 3D-tulostuksen parissa 11.5 vuotta. Tutkimusryhmän tekemä tutkimus on kansallista sekä kansainvälistä akateemista perustutkimusta sekä teollisuuden kanssa tehtävää TKI-toimintaa.  Ryhmästä lisää: https://mfg40.fi/lut-laser-3dp/. Lasertyöstön ja 3D-tulostuksen tutkimusryhmä on myös tehnyt alan opetusta, esimerkiksi 3d-tulostusta on tehty vuodesta 2013 lähtien niin perusopiskelijoille kuin jatko-opiskelijoille. Heidi Piili oli myös vuoden 2017 töissä EOS Finland Oy:llä Turussa tekemässä teollista metallien 3D-tulostusta. Heidi Piilillä on yli 125 alan kansainvälistä julkaisua.

Avaus, Timo Kerminen, Satakunnan ammattikorkeakoulu

Robottien määrä Suomessa ei ole kasvanut yhtä nopeasti kuin merkittävimmissä kilpailijamaissamme. Tämä on huolestuttava kehityssuunta erityisesti, kun verrataan työntekijöiden ja robottien kustannuksia. Robotit ovat halventuneet vuosi vuodelta, kun työntekijöiden kustannukset ovat taasen nousseet. Edullisimmillaan uuden pienen teollisuusrobotin saa ostettua alle 10 000 eurolla. Robottien hinta ei todennäköisesti ole ongelman juurisyy vaan jokin muu. Videolla Satakunnan ammattikorkeakoulun Tehokas konepaja -hankkeen projektipäällikkö Timo Kerminen toivottaa osallistujat tervetulleeksi NEXT2020-videowebinaariin ja pohtii robotti-investointeja, tuottavuutta ja kasvua.

Metallien 3D-tulostus, Heidi Piili, Lappeenranta University of Technology

Lisäävä valmistus, tuttavallisemmin 3D-tulostus, on nopeasti kehittyvä valmistustekniikka, joka on herättänyt globaalia kiinnostusta valmistavassa teollisuudessa. Tekniikka mahdollistaa uudenlaisten rakenteiden valmistuksen sen perusperiaatteensa ansiosta, jossa tuote valmistetaan materiaalia lisäämällä. Tämä poikkeaa perinteisestä valmistuksesta täysin, sillä perinteisin menetelmin tuotteita valmistetaan materiaalia poistamalla tai esimerkiksi valamalla, jolloin tuotteen valmistamiseen tarvitaan muotti. Videolla LUT-yliopiston professori Heidi Piili selostaa 3D-tulostuksen tuomia mahdollisuuksia teollisuudelle.

Kokemuksia metallien 3D-tulostuksesta, Toni Järvitalo, 3D Formtech Oy

3D-tulostus ei merkitse vain uudenlaista teknologiaa, vaan jotain paljon kokonaisvaltaisempaa – täydellistä ajattelutavan muutosta teollisuuden suunnittelussa ja tuotannossa. Teollisuustason 3D-tulostaminen ja sen rajattomat mahdollisuudet ovat jo saatavilla. Videolla 3D Formtechin Toni Järvitalo kertoo yrityksensä tarjoamista mahdollisuuksista ja esittelee esimerkkejä toteutetuista projekteista.

Yhteistyörobotit, Antti Lumme, Universal Robots

Universal Robots on alati suosiotaan nostavan yhteistyörobotiikan edelläkävijä ja alan suurin toimija. Teknologian ansiosta entistä useampi ja myöskin entistä pienemmät yritykset ovat päässeet mukaan tuotantoautomaatioon ja samalla nostaneet kilpailukykyään. Ratkaisut ovat helposti lähestyttäviä ja helposti käyttöönotettavia. Videolla Universal Robotsin Antti Lumme kertoo cobottiteknologian mahdollisuuksista sekä nykyisissä mutta myös tulevaisuuden konepajoissa asiakasesimerkein.

KUKA hitsausrobotti, Niko Moilanen, Ferob

KUKA CYBERTECH arc -robottimallit ovat erityisesti MIG/MAG-kaarihitsaukseen suunniteltuja, todella nopeita ja tarkkoja hitsausrobotteja. Robottisarjasta löytyy HW-mallit (Hollow Wrist), joissa poltinkaapeli kulkee robotin ranteen lävitse. KUKA:n premium-luokan robotit yhdessä Froniuksen innovatiivisten hitsausvirtalähteiden kanssa luovat lyömättömän yhdistelmän konepajojen automatisoituun hitsaukseen. Videolla Ulvilalaisen Ferobin Niko Moilanen kertoo KUKA-roboteista ja Froniuksen virtalähteistä.

Panasonic hitsausrobotit piensarjatuotannossa, Ville Setälä, Retco

Panasonic ”The Arc Welding Robot System", lyhyesti sanottuna TAWERS, on robotin, robottiohjaimen, hitsausvirtalähteen ja servomoottoroidun langansyöttölaiteen fuusio. Tämä on ainutlaatuinen ja innovatiivinen konsepti, jossa kaikkia komponentteja ohjataan yhdellä keskusyksiköllä. Tawers tarjoaa 150 kertaa nopeamman tiedonsiirtonopeuden järjestelmän kaikkien osien välillä verrattuna tavallisiin robotisoituihin hitsausratkaisuihin. Videolla Retcon Ville Setälä kertoo Panasonic-robottien ominaisuuksista ja mahdollisuudesta koehitsauksiin Porin democentterissä.

Scroll to Top